På gång i klubbenLedarträff & målvaktsutbildning.
Läs mer under nyheter.


Om klubben

Det ligger rätt i munnen på något sätt -Lama. Ungefär som pappa. Jag menar det är lätt att säga, det känns rätt. Ändå undrar man ibland varför Örsundsbros innebandyförening valde namnet.

Lamadjurets AIBC? Och vad står egentligen AIBC för? Många utomstående frågar spelare och ledare om uppkomst och betydelse, men allför få kan ge ett tillräckligt svar, om ens någon.

Historien  börjar i slutet på 80-talet då Lagunda AIK:s pojkar födda -73 plötsligt drogs sig ur Enköpingskorpens lägsta division.
Budet om det oväntade avhoppet nådde backjätten Tony Karlsson och så var det hela igång. En Sören plus sju utespelare övertog serieplatsen och till en början även namnet, eller rättare sagt nitialerna, LAIK-73. Det "nya" LAIK-73, där samtliga inblandade saknade anknytning både till siffran och året 73, började genast att fylla klubbinitialerna med fantasifulla förslag.

Erik Nordberg hade tidigare använt namnet Lamadjuret då han anförde ett av sina lag i ungdomsgårdens återkommande fredagsturneringar. Med sedvanlig retorik predikade han ut över församlingen. Alla var inte lika övertygade. Erik var överväldigad. Bror Olle hade framställt något som liknade en klubbsymbol i träslöjden och framåt småtimmarna denna fredagkväll/natt var vi ense. Lamadjuret var klubbens namn. A bytte namn och betydelse från slätstrukna Allmänna till Atlet. Kort jubel uppstod över den tydliga
symboliken. I stod numera för innebandy och K som i Kerstin växlades mot C och  det internationellt klingande Club. -73 behölls och avslutade det längsta föreningsnamnet i bygdens historia. Lamadjurets Atlet och Innebandy Club -73 var ett faktum och glasen höjdes mot källartaket på

Frejvägen 17. Dopceremonin var över men glädjen och allvaret dröjde sig kvar i luften......


Förvirringen är total

93/94 års styrelse dyrkar en symbol ur den hinduiska mytologin istället för ett lamadjur.

Arbetet med en egen lagdress och ett eget klubbmärke inleddes. Klubbens färger fastställdes med hjälp av en tveksam majoritet till Blått - Gult - Vitt. Kreativiteten flödade och åtskilliga försök att avbilda det sydamerikanska packdjuret gjordes. Kraven var enorma och inget dög åt de trotsiga tonåringarna. Camilla Eriksson fick till slut uppdraget och fullföljde. Skissen sändes till SportJohan och efter
en viss finputsning trycktes klubbemblem, siffror och föreningsnamnet i lysande gult på en blå-vit bakgrund. Lamadjurets AIC-73 tappade i samma veva ett s i klubbmärket och blev av misstag "bara" Lamadjuret. Förvirringen spred sig i lägret. Oinvigda talade om Lamadjuren och de mest tveksamma valde att endast säga Lama. Misstaget på klubbmärket har aldrig rättats till och felaktiga uttal förekommer fortfarande bland aktiva och supportrar.

När föreningen 1991 skulle träda in i förbundsseriespel anades orosmoln vid horisonten. Amerikaniseringstrenden inom svensk idrott låg ännu några år framåt i tiden. Tilläggsnamn som Wolves, Tigers, Bulls och Lamadjur var ännu okända fenomen hos det färska Innebandyförbundet. SIBF hade reagerat kraftigt på det något avvikande föreningsnamnet och förhandlingar inleddes per omgående.
Åtskilliga, ingående samtal krävdes och de gav resultat. Efter övervägda utsvävningar och en hel del blå-gul-vita lögner stod Lamadjurets AIBC, nu med tillägget av initialen B, inregistrerat hos såväl riks- som lokalförbundet.

Historien om de unga Örsundsbropojkarna som hade växt upp i kvarteret Lamadjuret träffade den unga, vikarierande SIBF-kvinnan rakt i hjärtat. - Tack för kaffet.
Även om namnet Lamadjuret inneburit en del förväxlingar, förvecklingar och vissa etabliseringsproblem inom den Uppländska innebandyvärlden har nog ingen medlem ångrat eller ifrågasatt klubbens förnamn.

Ett bra namn är som en god måltid, ett utsökt vin, en Scirocco GTI eller en vacker kvinna   - man glömmer det aldrig.

802